boom kiezen

Samen zoeken we jouw droomboom

Wij helpen je graag met het kiezen van een nieuwe boom in Antwerpen centrum en omgeving

Met jouw wensen en die van de boom als leidraad

De juiste boom kiezen is niet altijd eenvoudig. Vaak wordt er vooral gekozen op basis van uiterlijke kenmerken. De noden van de boom zelf worden dan uit het oog verloren. Als resultaat zal de boom niet goed groeien en veel vatbaarder zijn voor ziektes en plagen. Waar men ook niet altijd rekening mee houdt is het eindbeeld van de volgroeide boom. Deze neemt na verloop van tijd te veel licht weg, takken groeien naar de buren, of is gewoon veel te groot voor de kleine tuin.

De juiste groeiplaats wordt bepaald door het klimaat, beschikbare groeiruimte, samenstelling van de bodem en hoeveelheid licht. De boomsoort hierop afstemmen is vaak de sleutel tot succes. Uiteraard kunnen we de bodem steeds verbeteren maar hierbij zijn de mogelijkheden op korte termijn beperkt

Het aanbod van boomsoorten en variëteiten is dezer dagen onbegrensd. We kunnen kiezen uit boomsoorten van over heel de wereld met vaak unieke eigenschappen. Gelukkig moeten sommige van onze inheemse soorten hier zeker niet voor onder doen en zijn deze vaak een betere bijdrage aan de biodiversiteit. 

Wanneer we je assisteren met kiezen van jouw nieuwe boom, bieden we graag (en indien mogelijk) ook enkele boomsoorten met een hoge ecologische waarde. Deze bieden voedsel en onderdak aan allerlei dieren. Veel bomen zijn een uitstekende stuifmeel en nectarbron voor bijen of bieden vruchten die voedsel zijn voor vogels.

Samengevat zoeken we naar de boom van jouw dromen, die goed groeit en gezond blijft.

Quercus suber

Hieronder enkele van onze favoriete boomsoorten:

bomen voor kleine (stads) tuinen

  • Zevenzonenboom (Heptacodium miconioides): Kleine meerstammige boom die heel wat te bieden heeft. Vanaf augustus verschijnen de lekker ruikende witte bloempjes. In de herfst verkleuren de kelkblaadjes rood, waardoor het lijkt of de boom nogmaals bloeit. Daarnaast schilfert de schors mooi af wat deze boom nog aantrekkelijker maakt.
  • Judasboom (Cercis Siliquastrum): Deze uit Zuid-Europa afkomstige boom is vooral gekend vanwege de paarse bloemen die in de lente rechtstreeks op takken en stam verschijnen. Goede bron van nectar voor bijen en hommels. Kan behoorlijk tegen droogte, valt daarom in het rijtje van toekomstbomen.
  • Sneeuwklokjesboom (Halesia): Kleine boom afkomstig uit het zuidoosten van de verenigde staten. In de lente verschijnen witte bloemen die wat van sneeuwklokjes weg hebben, vandaar de naam. Stelt wel specifieke standplaatseisen, verdraagt geen kalkrijke grond en groeit het best in halfschaduw/lichte zon.
  • Beverboom x wieseneri (Magnolia x wieseneri): Zeldzame Magnolia die niet groter wordt dan 4 meter. Onderscheidt zich van de klassieke variëteiten doordat hij pas veel later bloeit (mei – juni). De prachtige witte bloemen verspreiden een heerlijke zoete geur doorheen de tuin. Zeer geliefd bij Magnolia fanaten.
  • Hamamelis x intermedia: Toverhazelaars zijn magnifieke struiken/kleine bomen. Ze bloeien in de loop van de winter in verschillende kleuren (geel, oranje, rood, …). Sommigen hebben daarbij ook nog eens een heel mooie herfstverkleuring of zoet geurende bloemen. Eén van mijn absolute favorieten.
boom kiezen voor kleine tuin: Zevenzonenboom (Heptacodium miconioides) (Heptacodium miconioides)
boom voor kleine tuin: Judasboom (Cercis siliquastrum)
boom voor kleine tuin: Sneeuwklokjesboom (Halesia)
boom voor kleine tuin: Beverboom x wieseneri (Magnolia x wieseneri)
boom voor kleine tuin: Toverhazelaar (Hamamelis x intermedia)

bomen voor bijen

  • Gele kornoelje (Cornus mas): Inheemse boompje met heel wat ecologische waarde. Naast nectar en stuifmeel voor bijen, zijn de vogels verzot op de vruchten. Hiervan kan je lekkere confituur maken, als de vogels ze niet allemaal hebben opgegeten natuurlijk. Bloeit eind van de winter/begin lente met kleine gele bloempjes.
  • Papieresdoorn (Acer griseum): Deze kleine Esdoornvariëteit wordt niet groter dan 9 meter. Scoort zeer hoog als nectar en stuifmeel leverancier. Daarnaast schilfert de bruinrode stam mooi af en heeft hij ook nog eens een prachtige herfstverkleuring. Een gewaardeerde boom van menig tuinarchitect.
  • Lampionboom (Koelreuteria paniculata): Deze uit China afkomstige meestal meerstammige boom staat hoog genoteerd als bijenboom. De grote samengestelde bladeren en de op lampionnetjes gelijkende vruchten geven de boom een exotische uitstraling. Is ook goed droogtetolerant.
  • Sporkehout (Frangula alnus): Inheemse struik die ook kan uitgroeien tot kleine boom. De witte bloemen zijn eerder onopvallend, maar leveren een grote hoeveelheid nectar en stuifmeel aan bijen en vlinders. Er zijn verschillende cultuurvariëteiten beschikbaar.
  • Bijenboom (Tetradium daniellii): Exotisch uitziende boom die zijn Nederlandse naam niet gestolen heeft. Staat bovenaan de lijst van nectar en stuifmeel bomen. De witte bloempjes die in de zomer verschijnen zijn een ware magneet voor bijen en hommels. Eens ingeworteld ook behoorlijk bestand tegen de droogte.

bomen voor grote tuinen

  • Amerikaanse amberboom (Liquidambar Styraciflua): Prachtige boom die vooral geliefd is vanwege zijn spectaculaire herfstverkleuring. Deze verschilt wel per exemplaar, idealiter gaat men de boom in de herfst zelf uitkiezen bij de kweker. Wordt behoorlijk groot (en breed!) en heeft een heel dichte kroon, is daarom niet geschikt voor kleine tuinen. Daarnaast zijn amberbomen helaas nogal gevoelig voor takbreuk.
  • Zomereik (Quercus robur): Inheemse boom die traag groeit en eeuwen oud kan worden. Wordt heel groot en breed, is dus enkel geschikt voor grote tuinen. Is ook vanuit ecologisch standpunt een heel waardevolle boom. Eiken zijn een habitat voor allerlei zoogdieren, vogels en insecten. Er bestaan kleinere variëteiten, bijvoorbeeld Quercus robur ‘Concordia’.
  • Japanse notenboom (Ginkgo biloba): Bij veel mensen bekend vanwege de voedingsupplementen of thee die een heilzame werking zouden hebben. Mooie bomen met uniek blad die tegen verharding, droogte en luchtvervuiling bestand zijn. Belangrijk om enkel mannelijke exemplaren te planten, de vruchten van de vrouwelijke bomen hebben een nare geur.
  • Europese hopbeuk (Ostrya carpinifolia): Trage groeier van wie de bladeren sterk op die van Haagbeuk (Carpinus) gelijken. De hopbeuk heeft echter geen gladde stam. De vruchten hebben veel weg van hopbellen, vandaar ook de naam. In zijn jonge jaren kegelvormige groei, daarna wordt de boom veel breder.
  • Gewone walnoot (Juglans regia): Mooie boom die breed uitgroeit en gemakkelijk 20 meter hoog kan worden. Voor bestuiving (en noten) moet men een tweede boom in de omgeving hebben of een zelf bestuivende variëteit planten. Notenbomen produceren stoffen die vermijden dat andere planten of grassen bij hen in de buurt kunnen groeien. De gevoeligheid is wel afhankelijk per plantensoort.
boom kiezen voor grote tuin: Liquidambar styraciflua
boom voor grote tuin: Zomereik (Quercus robur)
boom voor grote tuin: Japanse notenboom (Ginkgo Biloba)
boom voor grote tuin: Europese hopbeuk (Ostrya carpinifolia)
boom voor grote tuin: Gewone walnoot (Juglans regia)

droogtebestendige bomen

  • Valse christusdoorn ‘Sunburst’ (Gleditsia triacanthos ‘Sunburst’): Populaire boomsoort die prima tegen droogte bestand is. Wel belangrijk om één van de kleinere varianten te kiezen, de originele boom wordt behoorlijk groot en heeft venijnige doorns. Er bestaan tegenwoordig zelfs cultuurvariëteiten (bv Sunburst) zonder doorns die niet groter worden dan 8 meter.
  • steeneik (Quercus ilex): Zeer vaak aangeplant als leiboom omdat hij groenblijvend is en snoei goed verdraagt. Groeit van nature rond de Middellandse zee op zeer droge plaatsen. Kan daarom perfect tegen droogte, maar is daarnaast ook redelijk winterhard (8a: -12,2 tot -9,5 °C).
  • Bergden (Pinus mugo): Kleine den afkomstig uit bergachtige gebieden in Midden- en Zuid-Europa. Om die reden goed droogte tolerant, heeft wel goed doorlatende bodem nodig en houdt niet van verharding. Wordt niet groter dan 5 meter, vorm varieert van struik tot kleine boom. Vaak gebruikt in boombakken of daktuinen.
  • Perzisch ijzerhout (Parrotia persica): Heel breed groeiende boom met één van de meest spectaculaire herfstkleuren. Gelukkig zijn er ook variëteiten beschikbaar met een meer klassiekere boomvorm en smallere kroon (bv.’Vanessa’ of ‘Jodrell Bank’). Redelijk goed bestand tegen droogte en verdraagt prima snoei. Deze eigenschap maakt hem ook geschikt als leiboom.
  • Sassafras (Sassafras albidum): Weinig gebruikte boom waarvan het variabele blad wat op dat van een Vijgenboom lijkt. Vormt vaak wortelopslag waardoor er na verloop van tijd meerdere stammen zijn. Pioniersboom die zeer goed tegen de droogte kan. Takken en bladeren geven bij kneuzen citroenachtige geur. Is helaas ook wel giftig.

BOMEN AANPLANTEN IN ANTWERPEN CENTRUM EN OMGEVING? ZEE VAN GROEN ZORGT VOOR

  • advies bij keuze van juiste boom: Niet elke boom kan op elke plaats groeien. Samen met jou bekijken we de mogelijkheden aan de hand van de grond, standplaats enz.
  • bomen van de beste kwaliteit/kwekerijen: Wij kopen onze bomen enkel bij gereputeerde boomkwekers en gaan indien gewenst zelf ter plaatse om de boom uit te kiezen.
  • ruime expertise aanplanting: Aanplanting gebeurt op juiste moment, waarbij er alles aan gedaan wordt om de boom goed te laten aanslaan.
  • aanplanting met Natural Plastics biologisch afbreekbare kluitverankering: Dit is onze geprefereerde kluitverankering techniek. De kluit zit goed vast zonder klassieke boompalen.
  • nazorg en opvolging: Wij zijn steeds bereikbaar achteraf en komen indien nodig ter plaatse voor verdere opvolging.

Bel Arne op +32 (0)472 93 00 44 of stuur een mailtje naar info@zeevangroen.be

Zee van Groen